Deltagande på stämma
Grundläggande för ett gott medlemsinflytande är att man går på stämman. Det är inte särskilt tidskrävande om man betänker att stämman avhandlar för medlemmen viktiga ekonomiska frågor och att styrelsen verkligen behöver rådgöra med sina medlemmar vid tyngre beslut. Går man inte dit är det svårt att i efterhand klaga på det som beslutats.
Medlemmar skall kallas till stämma genom brev eller e-post tidigast 4 veckor före och senast en vecka innan stämman enligt stadgarna. En medlems rätt vid föreningsstämman utövas av medlemmen personligen eller den som är medlemmens ställföreträdare enligt lag eller genom ombud med skriftlig, dagtecknad fullmakt. En mall för fullmakt finns att skriva ut nedan.
Omröstning genom fullmakter och ombud. Följande gäller i korthet i en vägförening.
Normalt fattas beslut genom acklamtion vilket innebär att samtliga röstberättigade säger ”JA” på en fråga från ordföranden varefter denna klubbar beslutet. Om någon begär omröstning innan klubbning eller ordföranden föreslår omröstning vid oenighet, skall rösträkning ske där en medlem=fastighet har en röst. Om samma personer har flera fastigheter har man ändå bara en röst.
1. Det är fastigheten som är medlem och det krävs att båda deltar om det finns 2 ägare, alternativt ges fullmakt till den andra parten att agera ombud om bara en deltar.
2. Man kan även vara ombud för annans fastighet, men bara för en utöver sin egen.
3. Ombud behöver inte vara ägare till en fastighet. Utomstående kan alltså vara ombud.
4. Om samma personer äger flera fastigheter har man ändå bara en röst.
5. Röstlängd upprättas i samband med ankomst till stämman och man bockar av vilka fastigheter deltagaren är behörig att rösta för. Eventuellt delas röstkort ut för att underlätta rösträkning.